hlavná stránka → zobrazenie žiadosti 
Dotácie ÚV SR
2017

Zobrazenie žiadosti

žiadateľ: INICIATÍVA
projekt: Rádio Roma číslo: KNM-1820/2017/1.1.3
číslo zmluvy: 332/2017 dátum schválenia: 2.10.2017
čas doručenia: 18.01.2017 12:38 program: 1.1.3
suma v EUR v %
celkové náklady: 167 943 100%
požadované: 149 943 89%
schválená dotácia: 60 000 36%
Komisia odporučila žiadosť na ďalšie rozhodovanie.
o žiadateľov popis projektu štruktúrovaný rozpočet komentár k rozpočtu

Upozornenie: Texty v tejto časti nesmú obsahovať žiadne identifikačné údaje žiadateľa!
(názov a sídlo žiadateľa, meno štatutára)
Rádio Roma
rómska
Hlavným cieľom projektu je rozvoj národnostného rádia zameraného na vyjadrenia identity a kultúrnych hodnôt rómskej menšiny.
Špecifické ciele projektu sú:
- obsahový rozvoj rádia s dôrazom na interetnický a interkultúrny dialóg a porozumenie medzi národnostnou väčšinou a rómskou menšinou
- vybudovanie nových vysielacích štúdií
- zahájenie terestriálneho vysielania
Rádio Roma je internetové národnostné rádio so štruktúrovaným programom a web stránkou, ktoré prináša zaujímavé a inšpiratívne informácie zamerané na cieľovú skupinu rómskych a najmä mladých ľudí. Počúvanosť rádia, návštevnosť stránky a sledovanosť Facebookového profilu Rádia Roma stále rastie. Chceli by sme v rozvoji pokračovať aj ďalej a zvyšovať dosah tohto média, ktorého cieľom je prispieť k zlepšeniu vzťahov medzi komunitami. Zásadným spôsobom to chceme v roku 2017 urobiť tak, že sa z internetového stane rádio, ktoré vysiela do éteru. Chceme vyrábať plnohodnotný program. Tento program, bude vyžadovať aj nové technické zabezpečenie vysielania a zároveň ho potrebujeme dostať cez vysielateľa na jeho rozhlasové frekvencie. Rádio Roma však nie je komerčne zamerané a zrejme by sa nikdy nedosiahlo potrebný príjem z predaja reklamného priestoru. To je faktor, ktorý limituje jeho širšie rozšírenie a aj kvalitu programu. Predkladaným projektom však môžeme zabezpečiť kvalitný, plnohodnotný rozhlasový program, aj jeho odvysielanie do éteru. Preto aj tento projekt chápeme ako pokračujúci projekt, nadväzujúci na projekty minulých rokov. Projekt Rádio Roma na rok 2017 môžeme stručne zhrnúť do týchto aktivít:
Aktivita č. 1: Práca redakcie
Prácu redakcie chceme dostať kvalitatívne na vyššiu úroveň, vzhľadom na ambície rádia, stať sa plnohodnotným, terestriálnym rádiom v Slovenskom éteri. Úlohou redakcie je získavať vlastné textové, obrazové a audio informácie použiteľné na internetové kanály a do vysielania rádia. Tieto informácie by mali byť v jazyku slovenskom aj rómskom. Redakciu by mala zabezpečovať:
Moderované vysielanie
Vysielanie naživo, zo štúdia v Bratislave, v ktorom budú znieť pripravené informácie, rozhovory s hosťami, ale aj kontaktné vysielanie. Vysielanie bude v slovenskom aj rómskom jazyku. Časť vysielania bude dopoludnia a druhá časť popoludní. Budú to robiť dvaja redaktori - moderátori
Regionálne vysielanie
Rádio bude mať aj tri regionálne štúdiá v Banskej Bystrici, v Prešove, a v Prahe. V každom z nich bude pracovať redaktor, ktorý v ňom bude vysielať, robiť rozhovory a písať regionálne príspevky.
Riadenie redakcie
Usmerňovanie činnosti všetkých redaktorov, získavanie a triedenie informácií, schvaľovanie a korekcia scenárov. Nasadzovanie príspevkov do vysielania, zabezpečovanie hostí do vysielania a kooperácie s externým prostredím. Budú to robiť šéfredaktor a produkčný.
Aktivita č. 2: Hudba
Hudba je hlavnou náplňou rádia. Potrebujeme sústavne dopĺňať a inovovať hudobnú databázu a pracovať na hudobnej dramaturgii. Bude to robiť externý hudobný redaktor.
Aktivita č. 3: Kooperácia pri výrobe programu
Redakcia nevie zabezpečiť celé spektrum programu a informácií, ktoré sú pre vysielanie a na potrebné a nebolo by to ani efektívne. Preto časť programu nadobudne v kooperácii s organizáciami z externého prostredia, ktoré takéto programy pripravujú. Medzi takéto programy bude patriť najmä spravodajstvo a publicistika. Spravodajstvo v rozsahu 4 minúty v pracovných dňoch, vysielané po časovom znamení na celú hodinu v časoch, niekoľkokrát denne. Publicistika z reálneho prostredia, ktorá približuje dobré príklady komunitnej a medzikomunitnej praxe. Príspevky budú v audio, ale aj video forme.
Aktivita č. 4: Editovanie na internet
Veľmi sa chceme sústrediť na internet, kde budú na Facebooku vysielané aj priame prenosy z našich rozhlasových štúdií. Chceme získavať videosprávy a videorelácie, ktoré budeme publikovať cez internet. Potrebujeme sústavne publikovať na webstránku, robiť aktuálne príspevky na Facebook a na Youtube. Táto činnosť bude prebiehať paralelne s vysielaním, ale jej výsledky sa samozrejme dostanú aj do vysielania. Budeme to robiť v kooperácii s organizáciou, ktorá sa editovaním zaoberá.
Aktivita č. 5: Technické zabezpečenie
Rádio Roma bude pripravovať program, v niekoľkých štúdiách. Hlavné štúdio v Bratislave bude vybavené tak, aby v jednej časti mohlo byť štandardné rozhlasové vysielanie a v druhej časti budú možné besedy za okrúhlym stolom. Okrem hlavného štúdia, chceme zriadiť aj regionálne štúdiá v Banskej Bystrici, v Prešove a chceme inovovať aj terajšie štúdio v Martine. Okrem toho chceme urobiť z vlastných prostriedkov aj jedno štúdio v Prahe. Z každého z týchto štúdií bude možné vysielať a samotné vysielanie aj bude poskladané tak, že sa jednotlivé štúdia budú podľa potreby pripájať a odpájať do vysielania.
Aktivita č. 6: Publicita
V rámci publicity potrebujeme zabezpečiť marketing Rádia Roma tak, aby počet ľudí, ktorí budú prijímať informácie, ďalej rástol. Na to budeme potrebovať publicitu cez iné médiá - existujúce web stránky, noviny a rádiá. Dôležitou formou bude reklama aj vytváranie udalostí na sociálnych sieťach, zdieľanie príspevkov a získavanie priateľov pomocou nich.
Cieľové skupiny má Rádia Roma zadefinované, aby mohlo svoje pôsobenie správne zacieliť. Sú to:
1/ Rómska komunita – V projekte ide o národnostné médium určené predovšetkým rómskej komunite. Informácie a hudba sú zamerané na túto cieľovú skupinu a ona je hlavným ich prijímateľom, či už prostredníctvom rádia alebo web stránky.
2/ Mladí ľudia – Vďaka tomu, že mladým sa páči rovnaká hudba, hoci sú z rôznych etník, či národností a vďaka tomu, že sú technicky zdatní, otvorení novým technológiám a novým médiám. To vytvára priestor na to aby zdieľali spoločné, pozitívne informácie.
3/ Majoritná komunita – Majoritná komunita je podstatná pre akceptáciu, a dobré spolužitie. Približovanie života komunít, vzájomné porozumenie a dobré príklady spolužitia, prijímanie pozitívnych informácií o Rómoch sú dôležité preto, aby majoritná komunita mohla prispievať k zlepšovaniu vzťahov.
(uvedie sa mesto/obec) Bratislava, Banská Bystrica, Prešov, Martin
(dd.mm.RRRR) od: 2.5.2017 do: 29.12.2017
celoslovenský
Samozrejme, že Rádio Roma neprestane vysielať v posledný deň projektu. Jeho vysielanie musí pokračovať ďalej, čo naše združenie zabezpečí z vlastných a iných mimoprojektových zdrojov. Preto je samotná existencia a teda aj pokračovanie činnosti rádia zaručená., hoci kvalita tohto národnostného rádia a z toho plynúci dopad na komunity, zásadne závisí od možností získavania dotácií. Preto ponímame Rádio Roma ako pokračujúci projekt.
Investícia do technického zabezpečenia rádia je jednorazová a funkčný technický systém, ktorý tak vznikne bude fungovať niekoľko ďalších rokov, bez výrazných zmien.
(meno, priezvisko, titul) Miloš Hrabovský, Mgr.
2 167 943
2
18 000  v % 10
2 18 000
2 0
2 149 943

 © aSc 2005-2024