hlavná stránka → zobrazenie žiadosti 
Dotácie ÚV SR
2017

Zobrazenie žiadosti

žiadateľ: Informačné poradenské Centrum Rómov
projekt: III. Spoznávacia púť za ochrankyňou Rómov - Kali Sáry- Čiernej Sáry číslo: KNM-615/2017/1.7
číslo zmluvy: 277/2017 dátum schválenia: 24.8.2017
čas doručenia: 16.01.2017 10:43 program: 1.7
suma v EUR v %
celkové náklady: 17 000 100%
požadované: 16 150 95%
schválená dotácia: 10 500 62%
Komisia odporučila žiadosť na ďalšie rozhodovanie.
o žiadateľov popis projektu štruktúrovaný rozpočet komentár k rozpočtu

Upozornenie: Texty v tejto časti nesmú obsahovať žiadne identifikačné údaje žiadateľa!
(názov a sídlo žiadateľa, meno štatutára)
III. Spoznávacia púť za ochrankyňou Rómov - Kali Sáry- Čiernej Sáry
rómska
Cieľom projektu je priblížiť život a príbeh Kali Sáry -Čiernej Sáry patrónky Rómov účastníkom projektu ale aj širokej verejnosti.
Čiastkové ciele:
- zvýšenie sebavedomia Rómov
- vzdelávanie v oblasti náboženskej
- spoznanie tradície a zvykov pri oslave patrónky Rómov
- stretnutie sa s Rómami z krajín celého sveta

Projekt nadväzuje na II. Púť za spoznaním príbehu ochrankyne Rómov - Kali Sáry- Čierna Sára v roku 2016.
Rómovia sú veriaci, záleží im na tom aby svoje deti dali pokrstiť, aby absolvovali sväté prijímanie, dali slúžiť omšu za svojich mŕtvych. Nechodia pravidelne do kostola, ale sú veriaci a na sviatky ako vianoce, veľkonočné sviatky a podobné významné sviatky chodia do kostolov s kvetmi a so sviečkami a modlia sa k Bohu. O tom, že my Rómovia máme tiež svojich svätých ako Ceferino Jimenéz Malla, ktorý bol v poradí prvým vyhláseným rómskym svätým podobne ako aj svätá Sára vôbec nevedeli.
Zámerom projektu je preto informovať Rómov o tom, že aj Rómovia majú svojich rómskych svätcov, priblížiť im ich príbehy a tým získali dostatok vedomostí aj z oblasti náboženstva, čo sa týka Rómov.
Ďalším cieľom projektu je
- ukázať účastníkom históriu, tradície a zvyky pri výročí oslavy Kali Sáry vo francúzskom meste Les Saintes Mare de La Mér.
Kali Sáry, ktorá žila na brehu Rhôny so svojim kmeňom sa podľa legendy sa stala patrónkou Rómov preto, že pomohla trom Máriám, ktoré boli vyhnané zo svätej zeme po Ježišovom ukrižovaní za to, že šírili legendu o jeho zmŕtvýchvstania.
Tradičným miestom každoročného stretnutia Rómov celej západnej Európy je juhofrancúzske mestečko Les Saintes Maries de la Mer (Svätej Márie z mora) na brehu Stredozemného mora. Rómovia sa tu stretávajú každú jar od polovice 19. storočia, aby si uctili svoju patrónku. Prichádzajúci Rómovia a dotýkajú sa jej, modlia sa k nej, chorí prosia o uzdravenie.
Významom projektu je priblížiť históriu Rómov z náboženskej oblasti a tak im poukázať na to, že aj my Rómovia máme svojich svätých, ktorých oslavujú za svoje významné skutky na celom svete na čo môžme byť právom hrdí. Projekt má veľký význam po duchovnej stránke - v náboženskej oblasti Rómov.

Naši účastníci projektu získajú vedomosti o histórii Kali Sáry, prostredníctvom jej posolstva sa zblížiť s Rómami z iných krajín a národmi, ktorí sa na tejto púti zúčastňujú každý rok a dávajú našej patrónke úctu a dary.
V deň procesie – 24. mája – po omši účastníci budú mať možnosť spoznať spôsob života, tanec, spev a hudbu Rómov z krajín ako: Brazília,Portugalsko,Španielsko, Maďarsko, Česko, Bulharsko a Rumunsko.

Kult Kali Sáry je každoročne vo Francúzsku veľmi živý.Hlavným bodom tejto púte je v procesia, ktorá smeruje do mora. Keď nastane ten správny čas, naložia muži Sáru na voz ťahaný koňmi a nekonečný sprievod sa vydá ulicami. Blíži sa k moru a keď voz so Sárou vojde do mora a lem jej šiat nasiakne prvou morskou kvapkou, vrhajú sa do neho všetci ostatní. Veria, že im voda, ktorú Sára práve posvätila, prinesie:zdravie a šťastie.
V dnešnom uponáhľanom svete denno denne sa stretávame s negatívnymi správami o Rómoch čo nás niekedy núti zamyslieť sa nad svojou identitou.Projektom chceme zvýšiť sebavedomie Rómov aby sa za svoj pôvod nehanbili a boli hrdí na svoj pôvod. Právom na nich môžme byť hrdí nakoľko vykonali významné skutky pre dobro všetkých ľudí a to svedčí o tom, že sme národ, ktorí zaslúži uznanie majoritnej spoločnosti.
Bolo by veľkým prínosom pre rómsku komunitu pokračovať v realizácii tohto projektu. Radi by sme zapojili do tohto projektu oveľa viac Rómov, aby šírili poznatky z tohto projektu a tak mohli byť hrdí na svoj pôvod, ktorý je v dnešnej dobe veľmi potrebný.
Na základe realizácie projektu II.Púť za spoznaním príbehu ochrankyne Rómov - Kali Sáry- Čiernej Sáry v roku 2016 sme získali potrebné skúsenosti, ktoré môžme využiť pri realizácii v tohtoročnom projekte.
Celý projekt bude odprezentovaný širokej verejnosti cez verejnoprávne médiá ako: STV2, Gypsi TV , relácia Sovakres a vyhotovením 25.min.DVD
-Deti a mládež vo veku od 15 do 18 rokov
-Terénny sociálny pracovníci
-Zdravotní asistenti
-Dobrovoľníci zapojení do aktivít OZ
-rómske MVO
-študenti a pedagógovia súkromného hudobného a dramatického konzervatória v Rimavskej sobote
(uvedie sa mesto/obec) Francuzsko- Les Saintes - Maries- de La – Mer
(dd.mm.RRRR) od: 22.5.2017 do: 27.5.2017
miestny
Účastníci projektu budú v kontakte aj po skončení projektu a podľa možností sa budú môcť zapájať do aktivít nášho OZ ako:
- Multilaterálna mládežnícka výmena
- Kultúrno- vzdelávací tábor
- Sústredenie vedúcich súborov a tanečníkov a iné podľa
možnosti
(meno, priezvisko, titul) Vladimír Sendrei
2 17 000
2
850  v % 5
2 850
2 0
2 16 150

 © aSc 2005-2024