hlavná stránka → zobrazenie žiadosti 
Dotácie ÚV SR

Zobrazenie žiadosti

žiadateľ: Židovská náboženská obec v Komárne
projekt: Obrázky zo židovskej kultúry-Z môjho života Zsidó kultúrképek- az életemből číslo: KNM-616/2013/1.3.3
čas doručenia: 21.01.2013 11:19 program: 1.3.3
suma v EUR v %
celkové náklady: 11 600 100%
požadované: 5 800 50%
schválená dotácia:
Komisia neodporučila žiadosť na ďalšie rozhodovanie.
o žiadateľov popis projektu štrukturovaný rozpočet komentár k rozpočtu

Názov projektu Obrázky zo židovskej kultúry-Z môjho života
Zsidó kultúrképek- az életemből
Cieľom projektu je vydávanie knihy slávneho rabína dr. Ármina Schnitzera v slovenčine a v maďarčine. Rabín pôsobil v Komárne 52 rokov. V roku 1904 vydal vo Viedni po nemecky dielo o svojom živote a hlavne o miestach kde pôsobil. Dielo ešte nikdy nebolo publikované ani po slovensky ani po maďarsky.
Dr. Schnitzer sa narodil v Huncovciach vo veľmi pobožnej židovskej rodine, pôsobil na viacerých miestach. Istý čas bol aj predsedom Celoštátneho rabínskeho spolku Uhorska. Jeho kniha vydaná v roku 1904 opisuje vtedajšie vzťahy aj osobné zážitky nielen o personálnom živote, ale hlavne o živote židovských komunít, a spolunažívaní židov a iných náboženstiev na území Slovenska v druhej polovici 19. storočia. Jednotlivé časti knihy (225 strán) sú nasledovné- pomenované podľa miest jeho pôsobenia alebo dôležitých životných udalostí: Huncovce, Spišské Podhradie, Na vojsku, Mikulov, Domov, Gyöngyös, Kežmarok, Liptovský Mikuláš a Komárno. Kniha je veľmi vzácnym dielom aj preto lebo preukáže na pomery v tomto období na našom území. K prekladu plánujeme predslov a životopis rabína . Vydanie knihy bude unikátnym dielom, a čitatelia budú môcť oboznámiť so zanedbanou časťou histórie.
Cieľovú skupinu tvorí široká verejnosť: dospelí- ktorí zaujímajú o históriu, žiaci- stredných škôl a univerzít v rámci vyučovanie histórie bez ohľadu na národnosť či náboženstvo. Rabín Schnitzer bol veľkým zástancom tolerancie- jeho priateľstvo s biskupom reformovanej cirkvi Gáborom Papom bolo legendárne, túto myšlienku bude propagovať aj vydanie knihy.
(uvedie sa mesto/obec) Komárno
(dd.mm.RRRR) od: 1.1.2013 do: 31.12.2013
miestny
Vydanie knihy bude realizované počas roku 2013, ako súčasť projektu budeme organizovať prezentáciu diela, a v roku 2014 plánujeme pripraviť aj vzdelávací projekt v tematike rabína Ármina Schnitzera. Týmto bude projekt dlhodobo udržateľný.
(meno, priezvisko, titul) Ilona L. Juhász, etnograf
Celkový rozpočet 11 600
Vlastné zdroje financovania projektu 3 400
Iné zdroje financovania projektu 2 400
Požadovaná dotácia 5 800

 © aSc 2005-2024