hlavná stránka → zobrazenie žiadosti 
Dotácie ÚV SR

Zobrazenie žiadosti

žiadateľ: Queer Leaders Forum
projekt: Q-centrum: poradenstvo a vzdelávanie číslo: LP/2012/195
číslo zmluvy: 1813/2012 dátum schválenia:
čas doručenia: 29.03.2012 12:32 program: 2
suma v EUR v %
celkové náklady: 50 937 100%
požadované: 48 390 95%
schválená dotácia: 38 760 76%
Komisia odporučila žiadosť na ďalšie rozhodovanie.
o žiadateľov popis projektu štrukturovaný rozpočet komentár k rozpočtu

Komentár k rozpočtu
Projekt LGBT centra je zameraný na rozvoj potenciálu ľudských zdrojov formou poskytovania poradenských služieb a rozvoj špecifických zručností a vedomostí odborných pracovníkov a pracovníčok. Najväčšia časť rozpočtu je preto investíciou zabezpečujúcou výkon týchto zložiek, ktoré sú pri práci s ohrozenou skupinou veľmi citlivé na rýchle pracovné vyhorenie.

Osobné výdavky

.1 Projektová manažérka č.1: júl 2012 – december 2012. Osoba zodpovedná za celkové fungovanie projektu. Honorár za 6 mesiacov v rozsahu 960 hodín (40 hodín týždenne x 4 týždne x 6 mesiacov), pri jednotkovej cene 10€/hodina. Projektová manažérka spolu s projektovým manažérom č.2 vybavuje všetky dokumentačné a úradné náležitosti projektu i jeho aktivít. Navonok spolu s projektovým manažérom č.2 vystupuje ako manažment Q-centra. Propaguje Q-centrum smerom k médiám a verejnosti, zastupuje Q-centrum v komunikácii s kooperujúcimi inštitúciami. Nadväzuje komunikáciu a zabezpečuje medzinárodnú spoluprácu s podobne orientovanými projektmi, komunikuje priebeh projektu s donorom. Zabezpečuje finančné zdroje pre ďalšie fungovanie projektu. Spolu s projektovým manažérom č.2 komunikuje akékoľvek obsahové či finančné zmeny v projekte donorovi a zabezpečuje celkovú administratívnu správu projektu. Projektová manažérka č. 1 priamo riadi a metodicky usmerňuje činnosť Q-centra. Rieši v rámci svojej pôsobnosti zložité a naliehavé problémy, identifikované pri práci s LGBT klientelou, podieľa sa na organizovaní ľudských zdrojov Q-centra a riešení krízových situácií. Spolu s projektovým manažérom č.2 organizuje pravidelné (týždenné) pracovné porady projektového tímu a iniciuje pribežnú i záverečnú evaluáciu projektu a jeho aktivít. Spolu s projektovým manažérom č.2 organizačne a technicky zabezpečuje všetkých 20 vzdelávacích workshopov.

.2 Projektový manažér č.2: júl 2012 – december 2012. Osoba zodpovedná za celkové fungovanie projektu. Honorár za 6 mesiacov v rozsahu 600 hodín (25 hodín týždenne x 4 týždne x 6 mesiacov), pri jednotkovej cene 10€/hodina. Projektový manažér spolu s projektovou manažérkou č.1 vybavuje všetky dokumentačné a úradné náležitosti projektu i jeho aktivít. Navonok spolu s projektovou manažérkou č.1 vystupuje ako manažment Q-centra. Propaguje Q-centrum smerom k médiám a verejnosti, zastupuje Q-centrum v komunikácii s kooperujúcimi inštitúciami. Nadväzuje komunikáciu a zabezpečuje medzinárodnú spoluprácu s podobne orientovanými projektmi, komunikuje priebeh projektu s donorom. Zabezpečuje finančné zdroje pre ďalšie fungovanie projektu. Spolu s projektovou manažérkou č.1 komunikuje akékoľvek obsahové či finančné zmeny v projekte donorovi a zabezpečuje celkovú administratívnu správu projektu. Projektový manažér č. 2 priamo riadi a metodicky usmerňuje činnosť Q-centra. Rieši v rámci svojej pôsobnosti zložité a naliehavé problémy, identifikované pri práci s LGBT klientelou, podieľa sa na organizovaní ľudských zdrojov Q-centra a riešení krízových situácií. Spolu s projektovou manažérkou č.1 organizuje pravidelné (týždenné) pracovné porady projektového tímu a iniciuje pribežnú i záverečnú evaluáciu projektu a jeho aktivít. Spolu s projektovou manažérkou č.1 organizačne a technicky zabezpečuje všetkých 20 vzdelávacích workshopov.

.3 Psychologička (júl 2012 – december 2012). Osoba zodpovedná za priamy kontakt s klientmi/klientkami Q-centra. Poskytuje psychologické poradenstvo priameho kontaktu podľa otváracích hodín psychologicko-sociálnej sekcie, pravidelne konzultuje s garantkou psychologických služieb, operuje telefonickú linku pomoci a odpovedá na otázky v internetovej poradni Q-centra. Facilituje podporné skupiny. Zvyšuje svoju kvalifikáciu samovzdelávacími aktivitami. Honorár za mesiace júl – december 2012 v rozsahu 420 hodín (17,5 hodín týždenne/6 mesiacov) pri jednotkovej cene 5€/hodina.

.4 Sociálna pracovníčka (júl 2012 – december 2012). Osoba zodpovedná za prvý kontakt s klietkami a klientmi určujúca povahu ich situácie/problému a typ odborného riešenia (psychologickej, sociálnej, právnej, a podľa potreby presúva jednotlivé prípady do kompetencie odborníčky/a práva alebo psychológie. Zameriava sa na klientky a klientov v akútnej krízovej situácií a v prípade potreby vykonáva sociálnu asistenciu (napr. hmotná núdza, príspevky od štátu, vybavovanie dokladov, ZŤP dôchodok (napr. po zmene pohlavia), bývanie, zamestnanie, rodina, prístup k lekárom, prevencia sexuálne prenosných chorôb a pod.) Poskytuje sociálne poradenstvo priameho kontaktu podľa otváracích hodín psychologicko-sociálnej sekcie, pravidelne konzultuje s garantkou sociálnych služieb, operuje telefonickú linku pomoci a odpovedá na otázky v internetovej poradni Centra. Honorár za mesiace júl 2012 – december 2012 v rozsahu 420 hodín (17,5 hodín týždenne/6 mesiacov) pri jednotkovej cene 5€/hodina.

.5 Právnička (júl 2012 – december 2012). Osoba zodpovedná za priamy kontakt s klientmi/klientkami Q-centra. Poskytuje právnické poradenstvo priameho kontaktu podľa otváracích hodín právnej sekcie. Pripravuje rešerše právnych dokumentov vo vzťahu k právam LGBT ľudí. Účastní sa všetkých interných školení a seminárov Q-centra. Honorár za mesiace júl 2012 – december 2012 v rozsahu 480 hodín (80 hodín týždenne/6 mesiacov) pri jednotkovej cene 7,5€/hodina.

.6 Garantka psychologických služieb (júl 2012 – december 2012). Osoba zodpovedná za psychologickú supervíziu, odborníčka pracujúca v oblasti psychológie a poradenstva, expertka s mnohoročnou pracovnou skúsenosťou. Náplňou jej práce sú pravidelné konzultácie s výkonnou pracovníčkou psychologickej sekcie Q-centra, jej odborné usmerňovanie a garantovanie odbornosti každodenného fungovania tejto sekcie. Honorár za mesiace júl 2012 – december 2012 v celkovom rozsahu 120 hodín pri jednotkovej cene 15€/hodina.

.7 Garantka sociálnych služieb (júl 2012 – december 2012). Osoba zodpovedná za supervíziu sociálnej práce, odborníčka pracujúca v oblasti sociálnej práce a poradenstva, expertka s mnohoročnou pracovnou skúsenosťou. Náplňou jej práce sú pravidelné konzultácie s výkonnou pracovníčkou sociálnej časti psychologicko-sociálnej sekcie Q-centra, jej odborné usmerňovanie a garantovanie odbornosti každodenného fungovania tejto sekcie. Honorár za mesiace júl 2012 – december 2012 v celkovom rozsahu 30 hodín pri jednotkovej cene 15€/hodina.

.8 Účtovníčka (júl 2012 – december 2012). Rozsah práce na projekte počas 6-tich mesiacov je 240 hodín pri jednotkovej sume 5€/hodina.



Výdavky na služby a tovary súvisiace s realizáciou projektu


.1 Tlač informačných brožúr „Spoznaj svoje práva“ v počte kusov 1500, suma na kus stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s poskytovateľom tlačových služieb na 1€/kus.

.2 Telefónne výdavky pre 6 osôb, suma stanovená na základe priemernej mesačnej faktúry na 200€/mesiac.

.3 Internetové pripojenie, paušálny poplatok za službu, 25€/mesiac, pri počte mesiacov 6.

.4 Rozšírenie webovej stránky www.qcentrum.sk o vnorené podstránky, ktoré sa budú komplexne venovať problematike homofóbie na školách, LGBT legislatívy a vzdelávacím modulom, ktoré budeme od júla do decembra ponúkať cieľovým skupinám projektu bezplatne. Osoba, ktorá obsahovo, graficky i programátorsky zastreší túto úlohu bude ohodnotená sumou 10€/hodina, pri počte hodín 100.

.5 Lektorské služby (lektorka č.1) – jednodňový workshop pre LGBT komunitu „Spoznaj svoje práva“. Interaktívny tréning pre 20 členov/členky LGBT komunity o právach, povinnostiach, definíciách diskriminácie, homofóbie a transfóbie, možnostiam jej riešenia či predchádzania. Tréning bude lektorovať expertka a expert v oblasti ľudských práv. Lektorský úväzok pre tréning je 8 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 6. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s expertnou lektorkou. Konečná suma: 6 workshopov x 8 hodín x 20€/hodina = 960€

.6 Lektorské služby (lektor č.2) – jednodňový workshop pre LGBT komunitu „Spoznaj svoje práva“. Interaktívny tréning pre 20 členov/členky LGBT komunity o právach, povinnostiach, definíciách diskriminácie, homofóbie a transfóbie, možnostiam jej riešenia či predchádzania. Tréning bude lektorovať expertka a expert v oblasti ľudských práv. Lektorský úväzok pre tréning je 8 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 6. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s expertným lektorom. Konečná suma: 6 workshopov x 8 hodín x 20€/hodina = 960€

.7 Lektorské služby (lektorka č.1) – jednodňový workshop pre pedagógov/pedagogičky „Homofóbia na školách“. Tréning budú lektorovať expertky – psychologička a pedagogička. Lektorský úväzok pre tréning je 6 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 6. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s lektorkami. Konečná suma: 6 workshopov x 6 hodín x 20€/hodina = 720€
.8 Lektorské služby (lektorka č.2) – jednodňový workshop pre pedagógov/pedagogičky „Homofóbia na školách“. Tréning budú lektorovať expertky – psychologička a pedagogička. Lektorský úväzok pre tréning je 6 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 6. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s lektorkami. Konečná suma: 6 workshopov x 6 hodín x 20€/hodina = 720€

.9 Lektorské služby (lektorka č.1) – jednodňový workshop pre LGBT komunitu „Prevencia“. Tréning budú lektorovať expertky na problematiku HIV/AIDS, STD a prevencie a ochrany pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Lektorský úväzok pre tréning je 6 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 6. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s lektorkami. Konečná suma: 6 workshopov x 6 hodín x 20€/hodina = 720€

.10 Lektorské služby (lektorka č.2) – jednodňový workshop pre LGBT komunitu „Prevencia“. Tréning budú lektorovať expertky na problematiku HIV/AIDS, STD a prevencie a ochrany pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Lektorský úväzok pre tréning je 6 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 6. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s lektorkami. Konečná suma: 6 workshopov x 6 hodín x 20€/hodina = 720€

.11 Lektorské služby (lektorka č.1) – jednodňový workshop pre študentov a študentky VŠ v odbore psychológia, ktorý sa bude zameriavať na základy citlivého prístupu pomáhajúcich profesií k LGBT ľuďom. Tréning bude lektorovať expertka a expert na problematiku, so psychologickým vzdelaním a praxou v práci s LGBT klientelou. Lektorský úväzok pre tréning je 4 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 2. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s lektorkou a lektorom. Konečná suma: 2 workshopy x 4 hodiny x 20€/hodina = 160€

.12 Lektorské služby (lektor č.2) – jednodňový workshop pre študentov a študentky VŠ v odbore psychológia, ktorý sa bude zameriavať na základy citlivého prístupu pomáhajúcich profesií k LGBT ľuďom. Tréning bude lektorovať expertka a expert na problematiku, so psychologickým vzdelaním a praxou v práci s LGBT klientelou. Lektorský úväzok pre tréning je 4 hodín pri jednotkovej cene 20€/hodina a počte workshopov 2. Suma je stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s lektorkou a lektorom. Konečná suma: 2 workshopy x 4 hodiny x 20€/hodina = 160€

.13 Katalogizácia LGBT knižnice, práca na skompletizovaní a katalogizácii všetkých materiálov knižnice Q-centra. Práca je ohodnotená sumou 5€/hodina, pri počte hodín 200.

.14 Obsahová príprava informačných brožúr „Spoznaj svoje práva.“ Práca je ohodnotená sumou 10€/hodina, pri počte hodín 84.

.15 Tlač propagačných materiálov Q-centra – plagáty, v počte kusov 1600, formát A3, suma na kus stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s poskytovateľom tlačových služieb na 0,625€/kus.
.16 Tlač propagačných materiálov Q-centra – informačné brožúry s kompletným zoznamom poskytovaných služieb Q-centra, v počte kusov 1000, formát A5, suma na kus stanovená na základe predchádzajúcej skúsenosti s poskytovateľom tlačových služieb na 1€/kus.

.17 Grafika a zalomenie informačných brožúr „Spoznaj svoje práva“, jednotková cena práce 6€/hodina, pri počte hodín práce 50.

.18 Občerstvenie, workshopy „Spoznaj svoje práva“. Každý workshop pre 20 ľudí, občerstvenie pozostávajúce z kávy, čaju, minerálnej vody, čajového pečiva a iného malého občerstvenia. Cena stanovená na jeden workshop je 100€, počet workshopov 6.

.19 Občerstvenie, workshopy „Homofóbia na školách“. Každý workshop pre 10-15 ľudí, občerstvenie pozostávajúce z kávy, minerálnej vody a čajového pečiva. Cena stanovená na jeden workshop je 30€, počet workshopov 6.

.20 Občerstvenie, workshopy „Prevencia“. Každý workshop pre 10-15 ľudí, občerstvenie pozostávajúce z kávy, minerálnej vody a čajového pečiva. Cena stanovená na jeden workshop je 30€, počet workshopov 6.


Administratívne výdavky

.1 Kancelársky a prevádzkový materiál – kancelársky papier, tonery, šanóny, flipchart, flipchartové papiere, fixy, toaletný papier, servítky, čistiace prostriedky a iný materiál. Odhadovaná suma je 150€/mesiac, čo je suma asi o polovicu vyššia ako náklady na túto položky pre bežnú mimovládnu organizáciu. LGBT centrum bude však zastrešovať 4 špeciálne sekcie a počas doby trvania projektu prebehne pod jeho záštitou 20 vzdelávacích workshopov.

.2 Distribúcia „Etického rámca pre prácu s LGBT klientelou.“ Nákup obálok pri cene 0,10€/obálka a počte kusov 200.

.3 Distribúcia „Etického rámca pre prácu s LGBT klientelou.“ Poštovné pri cene 0,60€/odoslanie a počte odoslaní 200.



Iné oprávnené výdavky

.1 Prenájom priestorov, prevádzkové náklady (júl 2012 – december 2012). Prenájom 4 miestností v budove YMCA na Karpatskej 2, v ktorej sa nachádza sídlo Q-centra. Cena nájomného so všetkými poplatkami za energie, upratovanie a spoločné priestory je 755€/mesiac, pri počte mesiacov 6.

.2 Tlačová konferencia, júl 2012, oboznámenie verejnosti s doterajšou činnosťou Q-centra, kľúčovými informáciami o práci s LGBT klientelou a budúcom smerovaní našich aktivít. Suma 100€ je našou bežnou kalkuláciou pre usporiadanie tlačovej konferencie a zahŕňa náklady na tlač materiálov pre novinárov/ky a občerstvenie.

.3 Prezentačný laptop. Napriek tomu, že Q-centrum disponuje niekoľkými počítačmi, je pre nás potrebné zabezpečiť ešte minimálne jeden, ktorý bude môcť cestovať spolu s lektormi a lektorkami 20tich plánovaných workshopov a slúžiť ako prezentačný nástroj pri ich práci. Cena laptopu: 500€.

.4 Fotoaparát. Q-centrum zatiaľ nedisponuje vlastným fotoaparátom. Ten sa stane v období realizácie 20tich workshopov kruciálnou pomôckou lektorov a lektoriek, ktorým vytvorenie fotografií flipchartov zjednoduší prácu o hodiny prepisovania. Cena fotoaparátu: 300€.

.5 Nákup odbornej literatúry a študíjneho materiálu pre LGBT knižnicu Q-centra v sume 1000€.




Vlastné zdroje:

1. Nákup odbornej literatúry a študíjneho materiálu pre LGBT knižnicu Q-centra v sume 1097€.

2. Odborná stáž pre 5 osôb v LGBT komunitnom centre v Londýne. Cenu tvorí nákup leteniek pre manažérku, manažéra, psychologičku, sociálnu pracovníčku a právničku v hodnote 200€/letenka a diéty na 3 dni pre 5 osôb v hodnote 30€/osoba/deň.



 © aSc 2005-2024