hlavná stránka → zobrazenie žiadosti 
Dotácie ÚV SR

Zobrazenie žiadosti

žiadateľ: NOVITAS
projekt: Vznik nového elekronického média - Vizuálny portál s integrovanou databázou (MEMOSAIC.SK) číslo: KNM-1528/2012/1.4.3
číslo zmluvy: 1711/2012 dátum schválenia: 16.10.2012
čas doručenia: 20.02.2012 07:51 program: 1.4.3
suma v EUR v %
celkové náklady: 35 000 100%
požadované: 28 000 80%
schválená dotácia: 20 000 57%
Komisia neodporučila žiadosť na ďalšie rozhodovanie.
o žiadateľov popis projektu štrukturovaný rozpočet komentár k rozpočtu

Názov projektu Vznik nového elekronického média - Vizuálny portál s integrovanou databázou (MEMOSAIC.SK)
Cieľom projektu je vytvárať portál, ktorý “stráviteľným” spôsobom prezentuje súhrn dát o národnostných a etnických skupinách viazané ku konkrétnym geografickým jednotkám.
Veď najväčšia sila nášho regiónu je práve v spoločných dejinách (aka, spomienkach / MEMory/) a v rôznorodosti ľudí, národností a etník. Mali by sme obdivovať túto rôznorodosť ako články mozaiku /MOSAIC/.
Aby sme sa mohli dostať bližšie k tomuto cielu vytvoríme službu MEMOSAIC.

Jedinečnosť spočíva jednak vo vytváraní prepojení medzi rôznymi, možno na prvý pohľad nesúvisiacimi dátami, na druhej strane vyniká spomedzi ostatných databázových riešení inovatívnou prezentáciou týchto informácii na vyššej, vizuálnej úrovni. Dáta ako národnostné zloženie obce či mesta sú dostupné aj v súčasnosti, presne tak ako z iných zdrojov máme prístup k databáze kultúrnych, spoločenských organizácii. Tieto informácie však nie sú prepojené.

Všetky tieto informácie sú však v súčastnosti oddelené od seba a preto vytvoriť komplexný ucelený obraz je zložitá úloha, aj pre domácich odborníkov nehovoriac o jednoduchých ľudí alebo o zahraničných záujemcov.

MEMOSAIC vytváraním prepojení medzi vyššie uvedenými dátami poskytuje komplexný obraz o geografickej jednotke z hľadiska národnostných menšín a etnických skupín.

Navyše poskytuje obraz na časovej osi, tj. na základe dostupných dát budeme dosiahneme aj prezentáciu vývoja vizuálne na mape.
SÚČASNÝ STAV | NEKONZISTENTNÉ DÁTA
Najväčší problém súčasnosti je, že zdroje existujú a sú väčšinou aj verejne dostupné (alebo dostupné na základe vyžiadania od orgánov verejnej správy) ale spracovanie, vyhľadávanie v týchto dátach je ťažkopádne, zložité a dopracovať ku konkrétnym odpovediam je ťažké aj pre odborníka nehovoriac o laickej verejnosti.

PROBLÉMY | NEINFOROVANOSŤ VEREJNOSTI
Najväčsí problém pri vzniku nedorozumení a konfliktov je nedostatok informácii, alebo nesprávnosť týchto údajov. Kvôli týmto rozdielom v informovanosti skupín a jednotlivcov vzniká napätie a vznikajú spory. Pričom všetko by mohlo byť oveľa jednoduchšie keby všteky strany poznali fakty. Lebo dáta, na ktorých každý sa môže spoliahať existujú, len nie sú ľahko dostupné a preto nie sú ani použité.

PROBLÉMY | DEFICITY V KOOPERÁCII
Spolupráca medzi jednotlivcami a skupinami ľudí je kľúčovým faktorom

MEMOSAIC je služba ktorá vie vyriešiť tento problém vychádzajúc z veľmi jednoduchého predpokladu: všetky spomínané informácie majú jednu spoločnú vlastnosť. Táto vlastnosť je práve geografická poloha. Všetky tieto informácie sa dajú zobraziť na mape. A to je práve najdôležitejšie, hlavne ak skúmame národnostné a etnické otázky s určitým nadhľadom a zaujímame sa o riešenie a výstupy či už pre našu odbornú prácu alebo iba zo zaujímavosti hľadáme informácie. Vyššie spomenuté dáta, vytvorené prepojenia nám dajú ucelený obraz jedine v kontexte geografického znázornenia. Je to jednoduché? Ako myšlienka: áno, ale skoro každá úspešná myšlienka je jednouchá. Z technického hľadiska je samozrejme výzvou, ale po preskúmaní dostupných zdrojov vieme, že je to zrealizovateľná. A najdôležitešie je, že zatiaľ takáto služba nemá obdbu nielen na Slovensku ale ani v Európe.

METÓDY RIEŠENIA
Vytváraním online portálu s prepojením na najdynamickejšie sa rozvíjajúcu online mapovú službu Google Map je optimálnym riešením. Všetky informácie pozbierané, analyzované a pridružené k základným geografickým jednotkám (obec, mesto) sú pre užívateľov dostupné cez známe rozhranie Google Maps navyše je umožnené vyhľadávanie v obsahu, filtrácia. Presný popis funkcionalít je v prílohe.

Prioritná cieľová skupina: mladá generácia - od stredoškolského veku až do 30 rokov
Táto skupina tvorí najväčšiu časť populácie na internete. Ak zohľadníme národnostné zloženie a počet obývateľov maďarskej národnosti na Slovensku, tak počet osôb v tejto cieľovej skupina je zhruba 100 tisíc osôb. To podporuje aj fakt, že v súčasnosti najväčšia sociálny sieť facebook registruje 75 tisíc osôb zo Slovenska, ktorí používajú facebook po maďarsky, tj. sú pravdepodobne maďarskej národnosti.

Táto skupina prijíma informácie ľahko a jej smäd po informáciach je najväčšia. Ale na druhej strane veľmi rýchlo formuje názor o službe a hlavne nerád čaká a pátra po potrebných informáciach, tz. všetky dáta musia byť poskytnuté v "stráviteľnej" podobe, rýchlo a zrozumiteľne.

Poskytnúť presné informácie o národnostnom zložení, o aktuálnom živote vo forme správ a programov a prezentovať kultúrne inštitúcie prispeje k zdravému vývoji identity človeka a napomáha k zvýšeniu tolerancie voči ostatným skupinám spoločenstva.

(uvedie sa mesto/obec) Dunajská Streda
(dd.mm.RRRR) od: 1.3.2012 do: 31.12.2012
miestny
Celý systém je navrhnutý tak, že na iniciálna práca a tým spojené investície tvoria najväčšiu časť nákladov. Práve preto žiadame o dotáciu lebo prvú fázu realizácie by sme nemohli vykryť iba z vlastných zdrojov. Výsledkom tejto fázy bude plne funkčný integrovaný systém, ktorého údržba bude stáť už oveľa menej financií. V tejto fáze z obsahového hľadiska budú vyhotovené databázy národnostného zloženia geografických jednotiek a kultúrne, spoločenské organizácie menšín.

* Aktivity, ktoré budú pokračovať po skončení financovania
Systém je nevrhnutý tak, aby bol flexibilný a ľahko administrovateľný, tj. po skončení financovania u dotácie úradu vlády pokračujeme v spracovaní údajov, a dát z rôznych zdrojov (napr. databáza miest a obcí kde by mali byť dvojjazyčné tabuľe s označením kde tieto naozaj sú umiestnené).

(meno, priezvisko, titul) Konrád Rigó, Ing.
Celkový rozpočet 35 000
Vlastné zdroje financovania projektu 7 000
Iné zdroje financovania projektu 0
Požadovaná dotácia 28 000

 © aSc 2005-2024