hlavná stránka → zobrazenie žiadosti 
Dotácie ÚV SR

Zobrazenie žiadosti

žiadateľ: Iniciatíva Inakosť
projekt: Filmový festival inakosti 2012 číslo: LP/2012/105
číslo zmluvy: 1781/2012 dátum schválenia:
čas doručenia: 28.03.2012 10:47 program: 2
suma v EUR v %
celkové náklady: 51 814 100%
požadované: 39 014 75%
schválená dotácia: 39 014 75%
Komisia odporučila žiadosť na ďalšie rozhodovanie.
o žiadateľov popis projektu štrukturovaný rozpočet komentár k rozpočtu

Názov projektu Filmový festival inakosti 2012
Festival je organizovaný skupinou dobrovoľníkov, ktorí považujú práve filmové médium a filmový festival za vhodný nástroj na šírenie myšlienky otvorenej občianskej spoločnosti, kde záujem o oboznámenie s inakosťou a otvorenosť voči inakosti zohráva jednu z kľúčových úloh. Cieľom festivalu je predovšetkým:
● aktívne, ale neagresívne, prostredníctvom kultúrneho podujatia, bojovať proti homofóbii na Slovensku
● prispieť k eliminácii kultúrnych stereotypov a spoločenských bariér z myslenia heterosexuálnej väčšiny (homosexuáli nepredstavujú žiadnu hrozbu pre heterosexuálov)
● prispieť k rozširovaniu ponuky slovenského audiovizuálneho prostredia o kvalitné filmové diela z domácej a svetovej produkcie
● podporiť trvalý rozvoj komunitného života a aktívne zapájať príslušníkov LGBT minorít do spoločenského a verejného diania vrátane odbúravania vnútorných bariér sociálneho geta menšiny
● realizovať úspešný projekt založený na práci dobrovoľníkov, a podporiť tak pestovanie kultúry dobrovoľníctva
Filmový festival inakosti je zameraný na prezentáciu svetovej, európskej a domácej kinematografie s tématikou sexuálnych menšín, filmov, ktoré tématizujú rôzne aspekty života gejov, lesbických žien, bisexuálov i transsexuálov (LGBT mnešina).
V roku 2012 plánujeme na festivale uviesť viac než 40 dlhometrážnych a krátkych filmov. Väčšina projekcií je sprevádzaná 5 až 15 minútovým úvodom, v ktorom sa prelína filmové vzdelávanie a osveta v oblasti otázok ľudských práv, tolerancie, diskriminácie, xenofóbie. Cieľom úvodov je tak na jednej strane podpora audiovizuálnej gramotnosti, na strane druhej záujem prispieť k eliminácii predpojatosti väčšinovej spoločnosti voči príslušníkom LGBT menšiny.

Po predchádzajúcich úspešných ročníkoch festivalu máme ambíciu zachovať definovanú základnú programovú štruktúru, ktorá je tvorená štyrmi programovými blokmi:
1) NOVĚ STOROČIE - prináša európske a svetové filmy natočené za posledných desať rokov. Kritériom výberu filmov je tematická a žánrová rozmanitosť, pokus o priblíženie súčasného širokého spektra tém viažúcich sa na životy homosexuálnch ľudí.
2) ZLATÝ FOND - prináša staršie snímky, ktoré sa v kontexte dejín LGBT kinematografie považujú za prelomové, respektíve sa zameriava na významné diela svetovej kinematografie, tvorbu renomovaných režisérov, ktorí svojím filmovým spracovaním homosexuálnych tém podnietili zmenu paradigmy zobrazovania LGBT postáv na striebornom plátne, podnietili zmenu vnímania homosexuálov v spoločnosti.
3) TEPLÉ ČESKO-SLOVENSKO - prezentácia česko-slovenských filmov tematizujúcich životy homosexuálov. Táto sekcia je zameraná predovšetkým na krátkometrážnu a dokumentárnu českú a slovenskú tvorbu.
4) INÉ VIDENIE - táto sekcia je každý rok venovaná inej téme. V roku 2011 to boli Fragmenty Izraela o živote gejov, lesieb, bisexuálov a transľudí v „Svätej zemi“. V roku 2012 to budú azijské filmy a ich osobitný pohľad na život LGBT menšiny.
Podujatie je určené LGBT menšine, ale rovnako tak heterosexuálnej väčšine, ktorá má záujem získať informácie o živote ľudí s neheterosexuálnou orientáciou, filmovým fanúšikom (vzhľadom na nekomerčný charakter podujatia ide predovšetkým o návštevníkov filmových klubov), záujemcom o problematiku ľudských práv a tém, týkajúcich sa otvorenej občianskej spoločnosti, politikom a ostatným verejným činiteľom, študentom a pedagógom audiovizuálnych škôl a umeleckých vysokých škôl, výskumníkom a promotérom odborov sociálnych vied Queer studies a Gender studies, aktivistom a zástupcom neziskových organizácií venujúcich svoju činnosť v prospech gejskej, lesbickej, bisexuálnej a transsexuálnej menšiny.
(uvedie sa mesto/obec) Bratislava, Trnava, Trenčín, Banská Bystrica, Žilina a Košice
(dd.mm.RRRR) od: 21.11.2012 do: 14.12.2012
celoštátny
Filmový festival inakosti má ročnú periodicitu. V roku 2012 prebehne už šiesty ročník tohto podujatia pod hlavičkou žiadateľa. Podujatia sa už etablovalo medzi filmové festivaly na Slovensku, kde má už svoje pevné miesto a každý rok väčší počet návštevníkov. Okrem samotného festivalu žiadateľ v priebehu roka pripravuje viaceré aktivity, ktoré budú podporené festivalom alebo naopak.
(meno, priezvisko, titul)
Celkový rozpočet 51 814
Vlastné zdroje financovania projektu 2 300
Iné zdroje financovania projektu 10 500
Požadovaná dotácia 39 014

 © aSc 2005-2024